Je rijbewijs aanvragen

Hoe vraag je je roze pasje aan?

Geslaagd voor je rijexamen? Gefeliciteerd! Je kunt de volgende werkdag al je rijbewijs aanvragen op het gemeentehuis. Controleer van te voren op welke tijdstippen je terecht kunt. De gemeente krijgt elektronisch door dat je bent geslaagd voor je rijexamen, dus je hoeft zelf geen bewijs daarvan mee te nemen. Wat je wel nodig hebt is een geldig legitimatiebewijs, een pasfoto en uiteraard geld om te betalen.

Je rijbewijs ligt na 5 werkdagen klaar op het gemeentehuis, soms krijg je hiervan bericht, maar dat is niet altijd zo. Vaak ligt het al na twee of drie werkdagen klaar. Je kunt natuurlijk ook altijd een spoedaanvraag doen, maar dat kost best wat extra geld. De kosten voor het aanvragen van een rijbewijs zijn ongeveer €40,- euro.

Voor meer informatie:


Het beginnersrijbewijs

De eerste 5 jaar behoor je tot de categorie ‘beginnende bestuurders’. Wanneer je voor je 18e je rijbewijs hebt gehaald met het 2todrive rijbewijs, geldt een andere regeling. Je bent dan geen 5 jaar, maar 7 jaar een beginnend bestuurder. Als beginnend bestuurder zijn er strengere regels waar je aan moet voldoen dan ervaren bestuurders. De overheid wil door strengere regels voor beginnende bestuurders het aantal verkeersslachtoffers terugdringen. Voor verschillende overtredingen kun je strafpunten krijgen (meer info kun je lezen door op de verwijzingen op deze pagina te klikken). Je krijgt alleen een strafpunt als je door de politie aangehouden wordt, dus niet wanneer je geflitst wordt.

Wordt je voor de derde keer aangehouden en krijg je een strafpunt, dan  wordt je rijbewijs geschorst. Je krijgt vervolgens een theoretisch en praktisch rijvaardigheidsonderzoek. Blijkt dat je niet rijvaardig genoeg bent, dan wordt je rijbewijs ingenomen. Je zult dan opnieuw rijexamen moeten doen en opnieuw een rijbewijs aanvragen.

De limiet voor alcohol is 0,2 promille, dat betekent dat in de praktijk heel weinig of helemaal geen alcohol mag drinken als je nog moet rijden. Neem geen risico: rijden onder invloed is een misdrijf!