Je bent hier: Home Je rijbewijs

Je rijbewijs


  autorijlessen-proefles

  Maak eerst gebruik van een gratis proefles:

  Voordat je besluit om bij Rijschool Karreman uit Amersfoort je rijlessen te volgen, krijg je eerst een gratis proefles ter kennismaking. Deze proefles is geheel vrijblijvend en verplicht je tot niets! Gelijk aanvragen dus?!

  Tijdens je proefles maak je kennis met je instructeur, die je het eerste begin van het autorijden leert. Tijdens de proefles kan hij een inschatting maken van het aantal rijlessen dat jij ongeveer nodig gaat hebben.

  Na een eerste autorijles is de grootste spanning er bij de meesten al af, en hebben zij gelijk zin in de volgende rijles. Wil jij de sfeer proeven bij Rijschool Karreman, en wil je graag een inschatting krijgen van je rijvaardigheid? Vraag gerust de GRATIS proefles aan.


  autorijlessen-proefles

  Reserveren:

  Het theorie-examen kun je op verschillende dagen en tijden afleggen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Je kunt het examen eenvoudig zelf reserveren via www.cbr.nl.

  Inhoud theorie examen:

  Onderdeel 1 | Gevaarherkenning

  Dit onderdeel bestaat uit 25 vragen die gaan over het onderwerp Gevaarherkenning, Hiervan moet je 13 of meer vragen goed hebben.

  Onderdeel 2 | Kennis

  Dit onderdeel bestaat uit 12 vragen over de onderwerpen, hiervan moet je 10 of meer vragen goed hebben.

  • Gebruik van de weg
  • Voorrang en voor laten gaan
  • Bijzondere wegen, weggedeelten, weggebruikers en manoeuvres
  • Veilig rijden met het voertuig en reageren in noodsituaties
  • Verkeerstekens en aanwijzingen
  • Verantwoorde verkeersdeelname en milieubewust rijden
  • Wetgeving
  • Voertuigkennis

  Onderdeel 3 | Inzicht

  Dit onderdeel bestaat uit 28 vragen over de onderwerpen, hiervan moet je 25 of meer vragen goed hebben.

  • Gebruik van de weg
  • Voorrang en voor laten gaan
  • Bijzondere wegen, weggedeelten, weggebruikers en manoeuvres
  • Veilig rijden met het voertuig en reageren in noodsituaties
  • Verkeerstekens en aanwijzingen
  • Verantwoorde verkeersdeelname en milieubewust rijden


  autorijlessen-proefles

  Geslaagd voor je theorie-examen?

  Als je bent geslaagd voor het theorie-examen, kun je voorafgaand aan het praktijkexamen een tussentijdse toets afleggen. Die verloopt ongeveer als het echte examen en duurt ook 55 minuten. Je kunt er niet voor slagen of zakken, maar je went alvast aan de examensituatie en aan de spanning.

  Bovendien kun je vrijstelling krijgen voor het onderdeel bijzondere manoeuvres op het eerstvolgende praktijkexamen.

  Na afloop van de toets geeft de examinator je advies over de onderdelen waar nog aan gewerkt moet worden. Je kans om te slagen voor het praktijkexamen is na een tussentijdse toets aanzienlijk groter!


  autorijlessen-proefles

  Inhoud Praktijkexamen

  Het examen voor de personenauto duurt 55 minuten. Hiervan is een kwartier beschikbaar voor een introductie en voor de toelichting op de uitslag achteraf. In het examencentrum legt de examinator uit hoe het examen verloopt en controleert hij je identiteitsbewijs en het resultaat van je theorie-examen. Je overhandigt hem het gesloten formulier zelfreflectie (krijg je van mij). Daarop heb je je sterke en minder sterke punten als bestuurder ingevuld. Je antwoorden worden pas na de examenuitslag met je besproken. Vervolgens volgt op de parkeerplaats een ogentest. Hierbij lees je het kenteken van een stilstaande auto op een afstand van ongeveer 25 meter. Daarna vraagt de examinator je een aantal voorbereidings- en  controlehandelingen uit te voeren aan de examenauto.

  Veilig en zelfstandig rijden.

  Dan begint de rit. De examinator kijkt onder meer naar de beheersing van de auto, kijkgedrag en het voorrang verlenen.  Ook let hij erop of je rekening houdt met andere weggebruikers. Hij beoordeelt je op 7 examenonderdelen. Zoals het in- en uitvoegen en je gedrag bij kruispunten. Een deel van het examen, zo’n tien tot vijftien minuten, rijd je zelfstandig naar bepaalde bestemmingen.

  Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent.  Kortom, de examinator bekijkt of je genoeg in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

  Als je tijdens de tussentijdse toets een vrijstelling hebt verdient voor de bijzondere manoeuvres, dan word dit onderdeel overgeslagen bij het eerstvolgende examen na de toets.

  De uitslag.

  Direct na afloopt deelt de examinator je in het examencentrum de uitslag mede. Als je geslaagd bent, dan bespreekt de examinator de antwoorden op het formulier zelfreflectie. Daarna wordt je verklaring van rijvaardigheid en je verklaring van geschiktheid automatisch naar het centraal rijbewijzenregister (CRB) bij de RDW gestuurd. De gemeenten kunnen dit register raadplegen om vast te stellen of je bent geslaagd voor het examen.

  Ben je gezakt? Dan licht de examinator toe welke onderdelen onvoldoende waren. Daarna bespreekt hij je antwoorden op het formulier zelfreflectie met jou. Wanneer jouw  antwoorden en de bevindingen van de examinator van elkaar verschillen , is het verstandig  dit ook met je instructeur door te nemen. Het uitslagformulier krijg je automatisch toegestuurd naar je opgegeven e-mailadres.


  autorijlessen-proefles

  Je rijbewijs aanvragen

  Geslaagd voor je rijexamen? Gefeliciteerd! Je kunt de volgende werkdag al je rijbewijs aanvragen op het gemeentehuis. Controleer van te voren op welke tijdstippen je terecht kunt. De gemeente krijgt elektronisch door dat je bent geslaagd voor je rijexamen, dus je hoeft zelf geen bewijs daarvan mee te nemen. Wat je wel nodig hebt is een geldig legitimatiebewijs, een pasfoto en uiteraard geld om te betalen.

  Je rijbewijs ligt na 5 werkdagen klaar op het gemeentehuis, soms krijg je hiervan bericht, maar dat is niet altijd zo. Vaak ligt het al na twee of drie werkdagen klaar. Je kunt natuurlijk ook altijd een spoedaanvraag doen, maar dat kost best wat extra geld. De kosten voor het aanvragen van een rijbewijs zijn ongeveer €40,- euro.

  Voor meer informatie: