Praktijkexamen met Rijschool Karreman

Inhoud Praktijkexamen

Het examen voor de personenauto duurt 55 minuten. Hiervan is een kwartier beschikbaar voor een introductie en voor de toelichting op de uitslag achteraf. In het examencentrum maak je eerst kennis met de examinator. Deze legt uit hoe het examen verloopt en controleert je identiteitsbewijs en het resultaat van je theorie examen. Je overhandigd hem het gesloten formulier zelfreflectie (krijg je van mij). Daarop heb je je sterke en minder sterke punten als bestuurder ingevuld. Je antwoorden worden pas na de examenuitslag met je besproken

Daarna volgt op de parkeerplaats een ogentest. Hierbij lees je het kenteken van een stilstaande auto op een afstand van ongeveer 25 meter. Vervolgens vraagt de examinator je een aantal voorbereidings- en  controlehandelingen uit te voeren aan de examenauto.

Veilig en zelfstandig rijden.

Dan begint de rit. De examinator kijkt onder meer naar de beheersing van de auto, kijkgedrag en het voorrang verlenen.  Ook let hij erop of je rekening houdt met andere weggebruikers. Hij beoordeelt je op 7 examenonderdelen. Zoals het in- en uitvoegen en je gedrag bij kruispunten. Een deel van het examen, zo’n tien tot vijftien minuten, rijd je zelfstandig naar bepaalde bestemmingen.

Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent.  Kortom, de examinator bekijkt of je genoeg in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

Als je tijdens de tussentijdse toets een vrijstelling hebt verdient voor de bijzondere manoeuvres, dan word dit onderdeel overgeslagen bij het eerstvolgende examen na de toets.

De uitslag.

Direct na afloopt deelt de examinator je in het examencentrum de uitslag mede. Als je geslaagd bent, dan bespreekt de examinator de antwoorden op het formulier zelfreflectie. Daarna wordt je verklaring van rijvaardigheid en je verklaring van geschiktheid automatisch naar het centraal rijbewijzenregister (CRB) bij de RDW gestuurd. De gemeenten kunnen dit register raadplegen om vast te stellen of je bent geslaagd voor het examen.

Ben je gezakt? Dan licht de examinator toe welke onderdelen onvoldoende waren. Daarna bespreekt hij je antwoorden op het formulier zelfreflectie met jou. Wanneer jouw  antwoorden en de bevindingen van de examinator van elkaar verschillen , is het verstandig  dit ook met je instructeur door te nemen. Het uitslagformulier krijg je automatisch toegestuurd naar je opgegeven e-mailadres.

 
top